image

Daniel Engellau

"Jag gillar att tävla i matlagning, skönast är när det är över" 

 
Daniel Engellau, Köksmästare AVEQIA Stockholm.
 
Bakgrund: Kökschef på enstjärniga restaurang Lux i Stockholm, enstjärniga F12 samt Guillome at Bennelong i Sydney.
 
Jag gillar att tävla i matlagning, det är spännande och utvecklande. Skönast är när det är över. Min bästa placering är silver i Årets kock 2012.
 
På min lediga tid reser jag ofta och då gärna till matorienterade områden. Den senaste tiden har jag varit mycket i Asien. Jag uppskattar allt ifrån ett enkelt café med en god kopp kaffe till favoritrestauranger som Alinea, L'Astrance, Per se, Oud Sluis, Arzak.
 
Jag älskar att jaga och att få vara ute i skogen på tidiga mornar med hundar, snacket med gubbarna över äggmackan och när man fäller ett djur.
 
Min passion för yrket är allt från kontakten med gästen till ursprunget av vad som ligger på tallriken.
 
När jag bjuder på middag hemma blir det löjrom till förrätt, oxfilé provencale till varmrätt och sedan crème brulée.